• darkblurbg

Vroege echo op medische indicatie

Het kan best spannend zijn als je net zwanger bent. Misschien maak je je zorgen omdat je wat bloed verliest of omdat je al eens een miskraam hebt gehad. Die zorgen zijn heel begrijpelijk. Soms verwijst je verloskundige of gynaecoloog je dan door voor een vitaliteitsecho. Tijdens deze echo kijken we met name of het hartje van je baby klopt. Kom je niet in aanmerking voor een vitaliteitsecho, maar geeft het je een gerust gevoel even naar je ongeboren kindje te kijken? Dan kan je ook bij ons terecht voor een pretecho’s.

Wanneer voeren we de vitaliteitsecho uit?

Wanneer je tussen de 7e en 10e week van je zwangerschap zit. Meestal doen we de vitaliteitsecho met een inwendige echo (vaginaal), want in deze fase van je zwangerschap is het embryo meestal nog te klein om via de buik te kunnen zien. Om een goed beeld te krijgen adviseren we je met een volle blaas te komen. En we raden je aan eventuele andere kinderen thuis te laten. Dat is niet alleen rustiger voor jou, maar mocht er onverhoopt wat minder goed nieuws zijn, dan krijgen de kinderen dat niet direct mee. Wil je je goed voorbereiden? Bekijk dan onze tips voor je afspraak bij Echocentrum SAM&.

Waar kijken we naar tijdens de vitaliteitsecho?

Tijdens de vitaliteitsecho controleren we de ‘vitaliteit’ van je baby. We kijken of het hartje klopt en lopen nog een paar andere dingen na. We kijken:

  • of het hartje klopt
  • of je misschien zwanger bent van een meerling
  • of de zwangerschap zich wel keurig in de baarmoeder bevindt 

Als we zien dat het hartje mooi klopt en het embryo zich goed ontwikkelt, dan daalt de kans op een miskraam van zo’n 10% naar ongeveer 1-3%. Dat is natuurlijk fijn om te weten. 

Hoe zit het met de kosten en vergoeding?

Je hoeft niets te betalen voor de vitaliteitsecho. Omdat het een medische echo betreft vergoedt je zorgverzekeraar de kosten vanuit de basisverzekering. Wel heb je een verwijzing nodig. De echo duurt ongeveer een kwartiertje en wordt in 2D gemaakt. Je krijgt 2 zwart/wit foto’ van je ongeboren baby mee.

Vitaliteitsecho in Amstelveen laten maken? Maak direct een afspraak

Heb jij een verwijzing voor een vitaliteitsecho en wil je deze in Amstelveen laten maken? Dan kan je terecht Echocentrum SAM& in Ziekenhuis Amstelland (route C geel). Natuurlijk in een rustige en relaxte sfeer. De verwijzer stuurt ons via een beveiligd systeem de aanvraag voor het onderzoek toe. Wij bellen je vervolgens z.s.m. voor een afspraak.

Social media