• darkblurbg

Onderzoek naar de ligging van de placenta

Als je rond de 20 weken zwanger bent, krijg je de 20 weken echo. Bij dit structureel echoscopisch onderzoek zien we dat in sommige gevallen de placenta (deels) over baarmoedermond ligt. Wanneer de placenta te laag ligt, kan dat een natuurlijke bevalling in de weg staan. Is er sprake van een laag liggende placenta? Dan is het van belang om later in de zwangerschap de locatie van de placenta nog eens te controleren en te checken of de baarmoedermond vrij is.

Wanneer kan placentalokalisatie plaatsvinden?

De placentalokalisatie voeren we idealiter uit vanaf de 30e week van je zwangerschap.  Tijdens het onderzoek maakt de echoscopist zowel een uitwendige als inwendige echo. Zo kunnen we zien waar de placenta zich bevindt en hoe laag hij ligt. Voor een optimaal beeld adviseren we je met een volle blaas te komen. En we raden je aan om eventuele andere kinderen thuis te laten. Dat is wel zo rustig voor jou. Wil je je goed voorbereiden? Bekijk dan onze tips voor je afspraak bij Echocentrum Sam&.

Waar kijken we naar tijdens de placentalokalisatie?

Heb je tijdens de 20 weken echo (of tijdens een latere echo) te horen gekregen dat je placenta te dicht bij of over de baarmoedermond ligt? Dan kijken we na de 30e week van je zwangerschap nog een keer. Dit onderzoek noemen we placentalokalisatie. Meestal zien we dat de placenta weer keurig op de goede plek zit. Maar het is natuurlijk belangrijk dit zeker te weten. Tijden het onderzoek kijken we naar:

  • de locatie van placenta
  • de grootte van het ongeboren kindje
  • de hoeveelheid vruchtwater in de baarmoeder.

Na het onderzoek bespreken we met jou en jouw verloskundige of gynaecoloog de uitslag.

Hoe zit het met de kosten en vergoeding?

Je hoeft niets te betalen voor de placentalokalisatie. Omdat het een medische echo betreft vergoedt je zorgverzekeraar de kosten vanuit de basisverzekering. Wel heb je een verwijzing nodig. De echo duurt ongeveer een kwartiertje en wordt in 2D gemaakt. Je krijgt 2 zwart/wit foto’ van je ongeboren baby mee.

Placentalokalisatie in Amstelveen? Maak direct een afspraak

Heb jij een verwijzing voor een placentalokalisatie en wil je deze in Amstelveen laten maken? Je kunt terecht Echocentrum SAM& in Ziekenhuis Amstelland. Natuurlijk in een rustige en relaxte sfeer. De verwijzer stuurt ons via een beveiligd systeem de aanvraag voor het onderzoek toe. Wij bellen je vervolgens z.s.m. voor een afspraak.

 

 

Social media