• darkblurbg

De ligging van je kindje controleren

Tussen de 32e en 36e zwangerschapsweek draaien de meeste baby’s vanzelf met het hoofd naar beneden. Deze positie is voor het kindje het meest ideaal. Door aan je buik te voelen kan je verloskundige of gynaecoloog bepalen hoe je kindje ligt. Soms is er in de loop van je zwangerschap wat twijfel over de ligging. Als dat het geval is, krijg je een verwijzing voor een liggingsecho. Want voor de bevalling willen we natuurlijk wel weten hoe jouw kindje ligt. 

Wanneer kan de liggingsecho plaatsvinden?

Als je verloskundige of gynaecoloog na uitwending onderzoek twijfel heeft over de ligging van je kindje, dan krijg je een liggingsecho. Dit onderzoek vindt plaats na de 30e week van je zwangerschap. Meestal kunnen we met een uitwendige echo de ligging goed zien. We adviseren je eventuele andere kinderen thuis te laten. Dat is namelijk een stuk rustiger voor jou. Wil je je goed voorbereiden? Bekijk dan onze tips voor je afspraak bij Echocentrum SAM&.

Waar kijken we naar tijdens de liggingsecho?

Vanzelfsprekend kijken we tijdens de liggingsecho hoe je baby precies in je buik ligt. Tijdens het onderzoek kijken we ook of:

  • je kindje goed groeit
  • er voldoende vruchtwater in de baarmoeder zit

Hoe zit het met de kosten en vergoeding?

Je hoeft niets te betalen voor de liggingsecho. Omdat het een medische echo betreft vergoedt je zorgverzekeraar de kosten vanuit de basisverzekering. Wel heb je een verwijzing nodig. De echo duurt ongeveer een kwartiertje en wordt in 2D gemaakt. Je krijgt 2 zwart/wit foto’ van je ongeboren baby mee.

Een liggingsecho in Amstelveen laten maken? Maak direct een afspraak

Heb jij een verwijzing voor een liggingsecho en wil je deze in Amstelveen laten maken? Je kunt terecht bij Echocentrum SAM& in ziekenhuis Amstelland (route C geel). Natuurlijk in een rustige en relaxte sfeer. De verwijzer stuurt ons via een beveiligd systeem de aanvraag voor het onderzoek toe. Wij bellen je vervolgens z.s.m. voor een afspraak.

Social media