• darkblurbg

Hoe groeit je kindje?

Wanneer je zwanger bent, gaat je buik groeien. En als je wat verder in je zwangerschap bent voel je je kindje misschien al bewegen. Tijdens de standaard aangeboden termijnecho en de 20 weken echo heb je zelfs al een blik op je ongeboren kindje kunnen werpen. Het kan gebeuren dat je verloskundige of gynaecoloog vermoedt dat je baby wat te hard groeit of juist een groeiachterstand heeft. In dat geval zal hij of zij je doorverwijzen voor een groei-echo.

Wanneer kan de groei-echo plaatsvinden?

De groei-echo is een uitwendige echo en kunnen we vanaf de 30e week van je zwangerschap uitvoeren. Wanneer precies? Dat bepaalt je verloskundige of gynaecoloog. Voor een optimaal beeld adviseren je met een volle blaas naar het onderzoek te komen. Wil je wat meer weten? Bekijk dan onze tips voor je afspraak bij Echocentrum SAM&.

Waar kijken we naar tijdens de groei-echo?

Bij de groei-echo kijken we dus naar de groei van je baby. Naast het nauwkeurig opmeten van de hoofdomtrek meten we ook de buikomtrek en de lengte van het botje in het bovenbeen. Al deze metingen vergelijken we met een gemiddelde ongeboren baby, bij dezelfde zwangerschapsduur. Zo kunnen we iets over de groei van jouw kindje zeggen. Ook kijken we bij deze echo hoeveel vruchtwater er in de baarmoeder zit en we kijken naar de placenta. Met al deze informatie krijgen we een goede indruk van de groei. De controle van de groei doen we alleen op verzoek van je verloskundige of gynaecoloog. 

Een groei-echo gehad. En dan?

Gelukkig is er bij de meeste vrouwen die een groei-echo krijgen niets met de baby aan de hand. Is dat wel het geval? Dan zal je verloskundige of gynaecoloog je verder adviseren.  

Krijg ik een groei-echo vergoed?

Je hoeft niets te betalen voor de groei-echo omdat je deze echo alleen maar krijgt als er een medische indicatie is. Je zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor deze echo vanuit de basisverzekering. Wel heb je een verwijzing nodig. De groei-echo duurt ongeveer een kwartier en wordt gemaakt in 2D. Na afloop krijg je twee zwart/wit foto’s van ons mee naar huis.

Een groei-echo in Amstelveen laten maken? Maak direct een afspraak

Heb je een verwijzing voor een groei-echo gekregen en wil je die in Amstelveen laten maken? Je kunt terecht bij Echocentrum SAM& in Ziekenhuis Amstelland (route C geel). En natuurlijk kom je terecht in een rustige en relaxte sfeer. De verwijzer stuurt ons via een beveiligd systeem de aanvraag voor het onderzoek toe. Wij bellen je vervolgens z.s.m. voor een afspraak.

Social media