• darkblurbg

Structurele (lichamelijke) afwijkingen onderzoeken

Als je zwanger bent krijg je naast de termijnecho ook een 20 weken echo. De termijnecho vindt meestal plaats als je ongeveer 10 weken zwanger bent. De 20 weken echo rond de 19e week van je zwangerschap. Deze echo wordt ook wel de het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Je ongeboren kindje is dan zover ontwikkeld dat we eventuele structurele (lichamelijke) afwijkingen kunnen signaleren. Gelukkig vinden we in de meeste gevallen geen afwijkingen. Slechts bij 3 tot 4% gebeurt dit wel. Het is belangrijk dat we dit wel tijdig ontdekken, zodat er verder onderzoek kan plaatsvinden.

Wanneer krijg je de 20 weken echo?

Deze echo voeren we uit als je ongeveer 19 weken zwanger bent, in ieder geval tussen de 18+6 en 19+4 weken van je zwangerschap. Het uitvoeren van dit onderzoek is van belang om eventuele afwijkingen tijdig op te merken. Als er vervolgonderzoek nodig is, kost dat vaak veel tijd. En mocht er een afwijking aan het licht komen tijdens de 20 weken echo, dan hebben jullie natuurlijk tijd nodig om beslissingen te nemen.

Waar kijken we naar tijdens de 20 weken echo?

Het voornaamste doel van de 20 weken echo is te kijken naar eventuele structurele (lichamelijke) afwijkingen bij je ongeboren kindje. We kijken of:

  • er sprake is van een open ruggetje
  • er sprake is van een open schedel
  • er hartafwijkingen zijn
  • je kindje goed groeit
  • er voldoende vruchtwater is
  • de placenta goed ligt

Tijdens of vlak na het onderzoek krijg je van ons de uitslag. Hoewel we in de meeste gevallen geen afwijkingen vinden, moet je wel met deze mogelijkheid rekening houden. Realiseer je ook dat we tijdens deze echo veel dingen kunnen zien, maar dat niet alle afwijkingen kunnen signaleren. Is er toch een afwijking te zien? Dan overlegt de echoscopist met jouw verloskundige of gynaecoloog over eventueel verder onderzoek. Afhankelijk van de gevonden afwijking verwijst je verloskundige of gynaecoloog je voor verder onderzoek door naar het ziekenhuis. We adviseren je eventuele andere kinderen niet mee te nemen naar de echo. Wil je je goed voorbereiden? Bekijk dan onze tips voor je afspraak bij Echocentrum SAM&.

Wil je meer informatie over de 20 weken echo?

Kijk dan https://www.pns.nl. Of in de folder via: https://www.pns.nl/20-wekenecho. De folder is in meerdere talen beschikbaar.

Nieuwsgierig naar het geslacht tijdens 20 weken echo?

Tijdens deze echo brengen we je kindje heel uitgebreid in beeld. Een van de dingen waar de echoscopist naar kijkt zijn de geslachtsorganen. We willen natuurlijk weten of de ontwikkeling daarvan ook goed gaat. Wil jij het geslacht van je kindje al weten? Dan kan je dat vragen. Wil je dat het een verrassing blijft? Geef dat dan voor het onderzoek aan bij de echoscopist.

Hoe zit het met de kosten en vergoeding?

Je hoeft niets te betalen voor de 20 weken echo. Deze echo wordt sinds 1 januari 2024 vergoed uit de rijksbegroting. De 20 weken echo duurt een minuut of 40 en maken we in 2D. Na afloop krijg je twee zwart/wit foto’s mee. Leuk voor het plakboek.

De 20 weken echo in Amstelveen? Maak direct een afspraak

Wil je een 20 weken echo in Amstelveen laten maken? Dan kan je terecht bij Echocentrum SAM& in Ziekenhuis Amstelland (route C geel). En natuurlijk kom je terecht in een rustige en relaxte sfeer. De verwijzer stuurt ons via een beveiligd systeem de aanvraag voor het onderzoek toe. Wij bellen je vervolgens z.s.m. voor een afspraak.​

 

Social media