• darkblurbg

Extra screening tijdens je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent krijg je standaard de termijnecho en de 20 weken echo aangeboden. Het is mogelijk nog een extra screening van je ongeboren kindje te krijgen: de combinatietest. Hierbij onderzoeken we vroeg in de zwangerschap hoe groot de kans is dat jouw kindje het Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. Het onderzoek brengt geen risico's mee voor jou en je kindje. Het onderzoek geeft geen zekerheid; het is een kansberekening. Het aantal centra dat deze combinatietest nog mag uitvoeren is beperkt. Echocentrum SAM& mag als één van de weinige centra in onze regio de combinatietest/NT blijven uitvoeren.

De combinatietest in 2 delen

Zoals de naam al zegt; de combinatietest combineert gegevens uit 2 onderzoeken. We geven je een korte uitleg over de 2 onderdelen:

1. Bloedonderzoek bij de moeder

Dit gebeurt tussen de 9e en 12e week van de zwangerschap, bij voorkeur een week voor je afspraak bij Echocentrum SAM&. Je kunt bloed prikken in het laboratorium van Ziekenhuis Amstelland. Wij willen graag weten op welke datum je bloed hebt laten prikken.

2. Nekplooimeting bij je ongeboren kindje

Dit is een medische echo, die we maken tussen de 11e en 13e zwangerschapsweek (bij voorkeur in de 12e week). Dit onderzoek duurt tussen de 30 en 40 minuten. We vragen je met een volle blaas te komen, zodat de echoscopiste de echo goed kan uitvoeren. Plas daarom een uur van tevoren thuis en drink daarna 2 glazen water.

Waar kijken we naar bij de combinatietest?

De combinatietest bestaat dus uit twee onderdelen. Bij het bloedonderzoek meten we de waardes van twee stoffen in jouw bloed. In het geval van een aangeboren afwijking is dit gehalte vaak hoger of lager dan normaal. Vervolgens vindt de nekplooimeting plaats via een echo. De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid in de nek van je baby. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans dat hij/zij het syndroom van Down, Edwards of Patau heeft. De gegevens van de bloeduitslag en de nekplooimeting worden gecombineerd en door de computer bewerkt. Hier komt een kansberekening uit. Is de kans op een kindje met een van de syndromen verhoogd? Dan kan je kiezen voor vervolgonderzoek om zekerheid te krijgen. Je ontvangt de uitslag via je verloskundige, (huis)arts of gynaecoloog, meestal binnen een week.

Hoe zit het met de kosten en vergoeding?

De combinatietest wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten voor het onderzoek zijn € 176,96  euro. Je kunt het bedrag bij ons pinnen of met creditcard betalen. Je kunt de kosten eventueel achteraf declareren bij je zorgverzekeraar, afhankelijk van je aanvullende verzekering.

De combinatietest in Amstelveen? Maak direct een afspraak

Heb je een verwijzing voor een NT/Combinatietest gekregen en wil je die in Amstelveen laten maken? Je kunt dan terecht bij Echocentrum SAM&. De echoscopiste zorgt voor een ontspannen sfeer. De verwijzer stuurt ons via een beveiligd systeem de aanvraag voor het onderzoek toe. Wij bellen je vervolgens z.s.m. voor een afspraak.

 

Social media